Hur du packar en sadel inför frakt


För att säkerställa sadeln når sin destination i gott skick är det viktigt att du följer nedanstående instruktioner när du packar sadeln.

Under frakten är du som avsändare ansvarig för att varan inte ska skadas. Är varan väl packad och ändå blir skadad, tar ByHorse risken.

Om du ska returnera en sadel efter att du har haft den hemma på öppet köp så är det viktigt att du i första hand återanvänder det packmaterial som kom med sadeln, komplettera vid behov.

Material du behöver:

  • Skyddsmaterial så som Bubbelplast eller Filtar/Handdukar – För att skydda sadeln från stötar och repor. Bubbelplast finns ofta att köpa i byggbutiker.
  • Stark kartong av rätt storlek – Finns att köpa på de flesta byggbutiker. Även en stor flyttkartong av grövre kvalitet kan fungera bra. Kartongen ska vara tillräckligt stor så att den går att stänga ordentligt runt sadeln men en för stor kartong medför att sadeln inte ligger stilla och kan skadas. En för stor kartong påverkar även fraktkostnaden. Välj därför alltid en kartong som är mindre än 65x50x50 cm.
  • Packtejp – För att säkerställa att kartongen inte går upp under frakt är det viktigt att du tejpar ordentligt.

Material som behövs för att packa en sadel. En stadig kartong, bubbelplast eller annat skyddsmaterial, sax och tejp.

 

Steg-för-steg-instruktioner:

1. Rengör sadeln - Se till att sadeln är ren från smuts och damm innan du börjar packa den. Använd en mjuk trasa för att ta bort eventuellt smuts.

2. Ta bort tillbehör - Om det finns några avtagbara delar på sadeln, som stigbyglar eller remmar, ta bort dem och förpacka dem separat.

3. Förbered kartongen – Vik upp kartongen och se till att tejpa botten av kartongen ordentligt.

4. Skydda sadeln – Vik skyddsmaterialet runt sadelns framvalv och bakvalv och runt hela sadeln så att den skyddas från stötar.

Skydda sadeln med skyddsmaterial runt framvalv och bakvalv.   

Skydda sadeln med skyddsmaterial runt framvalv och bakvalv.

5. Placera sadeln i kartongen – Lägg ner sadeln ”upp och ner” med bakvalvet först i kartongen. Du ska alltså se sadeln underifrån när du tittar ner i kartongen.

Placera sadeln i lådan med bakvalvet nedåt

Placera sadeln i kartongen med bakvalvet nedåt
6. Fyll ut tomma utrymmen - Använd extra skyddmaterial för att fylla ut eventuella tomma utrymmen och ge extra dämpning. Se till att sadeln är stabil och inte kan röra sig inuti förpackningen. Säkerställ att sadeln även täcks med skyddsmaterial på ovansidan.

Täck sadeln med skydsmaterial även på ovansidan och fyll ut tomrum i kartongen.
7. Förslut förpackningen - Använd packtejp för att säkra alla öppningar och hålla förpackningen ordentligt stängd.

Förslut kartongen ordentligt.
8. Adressering – Säkerställ att erhållen fraktsedel fästs ordentligt och tydligt på kartongen